0

THUIS

Geplaatst op 12th May, 2011 in Inspiratie met de tags , , door Alcuin

 

 

 

 

 

 

Afgelopen week reisde ik opnieuw naar de vakantie bestemming van vorig jaar. Het centraal massief in Frankrijk. Er zijn van die landschappen die direct een gevoel van harmonie en rust oproepen – waarin we ons onmiddellijk thuis voelen. Voor mij is de Auvergne zo’n gebied. Het grootschalige toerisme van andere gebieden in Frankrijk is hier letterlijk voorbij getrokken.
Het landschap laat zich lezen als een boek van gebruik en bewoning. Iedere generatie heeft daaraan zijn eigen nieuwe pagina toegevoegd. De oudste pagina’s gaan over het vulkanisch karakter van de streek. Een karakter dat ook op de rest van het boek zijn terugslag heeft. Al rondkijkend wordt de tekst duidelijker, middeleeuwss wegen en waterlopen, kastelen en fortificaties op cruciale punten. Het schrift op de laatste pagina is het scherpst en deze pagina is ook nog niet vol… met onze eigen toevoegingen aan het landschap schrijven we zelf weer verder. In zulke landschappen verdwalen we niet snel. Alles heeft een richting. Er is altijd een weg die leidt naar een dorp in de verte of een boerschuur.
In zulke landschappen ervaren we onze voorgeschiedenis. Daar weten we ons een deel van een verhaal dat lang vóór ons eigen leven begon en dat zich na ons zal voortzetten. We vinden er oriëntatie in ruimte en tijd. Dat biedt een gevoel van harmonie en rust… we zijn er thuis.

Laat een reactie achter