0

Sutra: Shaping space

Geplaatst op 7th June, 2010 in Blog Spacemakers.nl, Perskamer door Alcuin

Mijn maandelijkse blog op www. spacemakers.nl
Juni 2010

Sutra betekend ‘de verzamelde teksten van de leer van Boeddha’. In de voorstelling Sutra vertelt danser Ali Ben Lotfi Thabet, net als de grote leermeester, een verhaal aan een Chinees jongetje.

De voorstelling gaat over ruimte en heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Het decor is een ontwerp van Antony Gormley (www.antonygormley.com). In het begin van de voorstelling bouwt Ali voor Sidi in een schaalmodel de decors. Als het model klaar is, is het decor het model aan het volgen. Het decor bestaat uit 21 eenvoudige houten kisten. Houten kisten waar de monniken precies in passen. De kist is de eigen begrensde ruimte van de monnik . Iedere kist heeft zijn eigen monnik. Er is vervolgens ook interactie tussen de individu en de groep. Door het inbrengen van de eigen ruimte zijn er grotere dingen te bouwen. Een serie , een blok, een structuur… geweldig! De individuele ruimten bewegen als de monniken de kist op hun rug nemen en verplaatsen. In de voorstelling zijn er solo’s. In de solo wordt de kunde van de individu getoond. De monniken zijn geschoold in krijgskunst en munten uit in lichaamsbeheersing. Maar iedere keer gaat de individu uiteindelijk weer op in het grotere geheel van de groep. De abstracte en live gespeelde muziek van Szymon Brzoska sluit mooi aan op beelden.

Space making of space shaping? Maak je de ruimte of schep je de mogelijkheden voor het vormen van ruimte. Is het niet de gebruiker van de ruimte die de ruimte maakt? Is het niet de kijker die de ruimte ziet? Is het de beweging die de beleving van de ruimte mogelijk maakt?

Stoeiende met dit soort vragen had de voorstelling zijn impact. De eenvoud en de beeldtaal laten zien hoe het kan. Alles werd gebruikt. Net als de natuur is er overvloed en genoeg. Maar in de eenvoud toont zich de meester.

Laat een reactie achter