0

Paper House

Geplaatst op 13th January, 2012 in Blog Spacemakers.nl door Alcuin

Binnen een week kom ik haar twee keer tegen: Lisa Hunnigan. In een artikel over muziek uit Ierland en vervolgens geprogrammeerd op Eurosonic|Noorderslag festival 2012 in Groningen. De omschrijving in de krant maakt mij nieuwsgierig naar de muziek, die ze dan maakt. De zoekmachine in mijn computer maakt het heel eenvoudig mogelijk om deze informatie op te zoeken. In de beschikbare titels raakt die van ‘Paper House’ het eerst.

“Oh to live in a paper house again,
where we grew… “

Een huis van papier, een huis op papier… Daar begint het ontwerpproces. Met de vraag als input ontstaat een eerste idee, dat op papier gezet moet worden om het grijpbaar en overdraagbaar te maken. Ook onze eerste schaalmodellen zijn vaak nog van papier of karton. Kwetsbaar en niet meer dan een verbeelding, een eerste vertaling van gedachten en onderzoeken van ideeën.

In de vervolgstap gaat erom om van papier af te komen. Realisatie is het uiteindelijke doel. Om dit doel te kunnen nastreven is een veelheid aan vaardigheden nodig. Het realisatieproces is complex en heeft vele spelers. Voor mij is de architect nog steeds de aangewezen persoon om vanuit zijn idee/ontwerp de regie te voeren in dat proces. In de kritieke markt van dit moment lijkt het beroepsveld daarin opeens een professionaliseringsslag te maken. Op de BNA Academie worden diverse cursussen aangeboden over materiaal dat daarvoor blijkbaar is blijven liggen; doelgroepen beleid, marktsegmentering, het belang van relatiemanagement en social media.

Vaak maken schilders, schrijvers en componisten hun meest aansprekende werk als ze diep in de problemen ziten. Tegenslag en moeilijke tijden vormen ook hier blijkbaar de bron om te vernieuwen en te onderzoeken waar het nu eigenlijk om gaat.
De tijd van het papieren huis, licht en fragiel is niet meer. Serieus, zakelijk en (financieel)gefundeerd is de nieuwe elan. Terug is geen optie!

Laat een reactie achter