0

Het Groente paleis

Geplaatst op 16th June, 2012 in dvda 2012 door Alcuin

Vanuit het thema Architectuur & Voedsel vormde het ontwerp van het Groentepaleis, dat ik in mijn periode bij HD Projectrealisatie maakte de eerste link. Ontwerp, kosten- en projectmanagement , toezicht en directievoering vormde de integrale opdracht.

Best Growers Benelux (BGB) en Haluco waren de opdrachtgever voor het gebouw. BGB is een in 1999 opgerichte coöperatie van telers van glasgroenten met meer dan 275 ha kassen. De teeltbedrijven zijn landelijk verspreid. De belangrijkste producten zijn paprika, tomaat, komkommer en aubergine. BGB heeft een marktaandeel van 10% in de Nederlandse aanvoer van deze producten.

De primaire doelstelling van de coöperatie is het rendement van de individuele teeltbedrijven te verbeteren en een zo goed en breed mogelijk productpakket op de markt te brengen. Haluco is de commerciële afzetorganisatie. In het gebouw worden de producten met behulp van een geavanceerde machinepark klaar gemaakt voor de specifieke afzetkanalen.

In de focus, die ontstaat uit de eerste link blijkt het thema van de dvda een bepaalde actualiteit te hebben. Het beeld uit het boek ‘De hongerige stad’ sluit goed aan op de activiteiten van Haluco. De supermarkt en daarmee wij als consument zijn direct afhankelijk van de logistiek en bevoorrading van bedrijven als Haluco. Via Haluco kunnen we ons vervolgens weer verbonden voelen met de individuele telers uit de coöperatie.

Laat een reactie achter