Europan 1

Europan 1

Uit het archief:

‘Time is what you‘ve made it’

Bij het terugblikken is het een hectische periode geweest. Ik herinner mij nog goed de intensieve periode van het afronden en presentabel maken van het idee. Het moest 25 jaar geleden op 15 januari ingediend worden en we hadden pas na het kerstreces besloten om het idee, dat we in de maanden ervoor bedacht hadden, door te zetten.

‘De huidige West-Europese samenleving kenmerkt zich door een groot potentieel aan vervoersmogelijkheden en bewegingsvrijheid van de individu. Daardoor heeft onze samenleving een mobile samenleving te zijn. Het tegendeel is echter waar. Het is duidelijk dat een nieuwe aanvullende woonvorm moet worden geïntroduceerd. Een soort nomadenbestaan, ingebed in de maatschappij van de toekomst. De principeoplossing komt voort uit een gedaante uitwisseling tussen reeds bestaande woonvormen: een ‘transmorfose’ tussen de traditionele woning ( terecht onroerend- of vastgoed genaamd) en de mobile woning (de caravan).’

<Prijsvraag omschrijving  overgenomen uit: Verandering van het leefpatroon en de woningbouw; uitgave met de resultaten van de eerste Europan-prijsvraag in Nederland>

Het winnende team: Bart Mispelblom Beijer, Charlotte ten Dijke,  Alcuin Olthof en Gijs Tegelberg,

De belangrijkste les, die ik overgehouden heb aan de prijsvraag was dat als je meedoet aan een prijsvraag je ook kunt winnen. Wij waren hierop niet voorbereid en werden totaal overvallen door het resultaat. Het team was een gelegenheidsteam. Ik had kort daarvoor de keuze gemaakt  zelfstandig te gaan werken om ook een deel van mijn zorgtaak voor onze dochter in te kunnen vullen. De rest van het team zat op veel belovende posities in gerenommeerde bureaus. Vragen zoals hoe maximaal gebruikt te maken van het resultaat of hoe gaat het team verder kwamen eerst na de uitslag op tafel.

In de afgelopen jaren bleek in allerlei vormen het vraagstuk door te werken. Onlangs nog zag ik bij de Conceptbouwers het project: Trailerpark.