0

Denken over de stad | Citythinklab

Geplaatst op 14th February, 2012 in Inspiratie, La Scuola | Academie voor levenskunst door Alcuin

Vrijplaats en denklab voor de stad van 2024. Plaats van handeling Pakhuis de Zwijger – Amsterdam. Gisteravond, een eerste sessie in een serie genaamd ‘Home City’ georganiseerd door De Zwijger en Inspiring Cities. De leidende vraag voor deze sessie: “Wat is ‘thuis’ (op het niveau van de stad) als we straks nog sneller de wereld over reizen en voortdurend contact met elkaar hebben”?
Een inspirerende vraag waar de aanwezige denkers en doeners denk ik nog niet zo één, twee, drie mee klaar zijn. Ik heb de vraag in ieder geval mee naar huis genomen om hem daar nog eens tegen het licht te houden. In mijn eigen tempo, onderzoekend en doorvoelend.
De zaal was vol en de vibe goed. Waarom lukken dit soort activiteiten niet bij ons thuis in Zoetermeer? Wat is anders bij ons thuis? Het programma was inspirerend en bracht mijn raderen op gang en maakt dat ik er zelfs voor naar Amsterdam rij.
Wat is thuis? Of deze vraag voldoende onderzocht is blijft voor mij nog even open. De laatste tijd neem ik regelmatig deel aan gesprekken, die we dan voeren in socratische stijl (La Scuola | Academie voor Levenskunst) en waarbij de vraag dan echt doordacht wordt en waarbij de deelnemers eerst een eenduidigheid proberen te bereiken op een vraag.

De diversiteit in de zaal was groot. Te groot? Was de vraag/probleemstelling duidelijk? In ieder geval werd de tweede stap in het creatieve proces, het divergeren en het vinden van zoveel mogelijk oplossingen voor het probleem via onorthodoxe of onlogische methoden ingezet of eigenlijk gevraagd. Een belangrijke grondregel in deze stap is het uitstellen van kritiek. Creatief denken kenmerkt zich door het openstaan voor onlogische gedachtesprongen en voor gedachten, die zich toevallig aan ons opdringen.
Om in een sessie van 2 uur ook nog de derde stap (convergeren) in het creatieve proces te willen bereiken ging voor mij echt te snel. Hoe is mijn wereldbeeld voor over twaalf jaar van nu? Hoe ziet de stad eruit en in welke stad heb ik een thuis gevoel. Complexe vragen in een zeer complexe context.

Ik denk dat ik er goed aan gedaan heb ze mee te nemen naar huis en de tweede sessie (12 maart History of the Future) in mijn agenda te schrijven.
Wordt vervolgd.

Bron ill.: Stefan Morrell, CGSociety.org

Laat een reactie achter