0

BNA doet beroep op informateurs

Geplaatst op 12th July, 2010 in Artikelen, Perskamer met de tags door Alcuin
vrijdag 09 juli           bron: BNA

De BNA heeft de informateurs Rosenthal en Wallage aangeschreven met de oproep om tijdens de huidige onderhandelingen voor de vorming van een nieuw kabinet, niet de onderwerpen uit het oog te verliezen die de ruimtelijke kwaliteit en de architectuur- en bouwsector aangaan.

In de lobbybrief vraagt de BNA de informateurs om de architectuur- en bouwsector te stimuleren door middel van drie peilers:

1. Stimuleer de bouw voor een sterke economie en behoud architectuur als exportproduct. Het is van groot belang dat de bouwproductie weer op gang wordt gebracht en er een vitaal klimaat voor architectenbureaus ontstaat. Dit betekent dat het nieuwe kabinet structurele maatregelen moet nemen om het consumentenvertrouwen te herstellen, (project)financiering te bevorderen en bouwregelgeving te beperken.

2. De BNA hoopt op een overheid met durf en daadkracht die geen verstikkende maar inspirerende aanbestedingswetgeving doorvoert. Dit is een voorwaarde voor het behoud van een mooie kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte en gebouwde omgeving. Ook is dit een vereiste om het klimaat terug te krijgen waarin startende ondernemers, nieuw talent en innovatie weer mogelijkheden krijgen.

3. Benader maatschappelijke opgaven via het bevorderen van ruimtelijke kwaliteit. Nederland staat voor vele maatschappelijke opgaven die slimme oplossingen vereisen, waaronder die op ruimtelijk gebied. Hiervoor is goed ontwerp nodig en dus een professional die daarin gespecialiseerd is: de architect. Architecten zijn bij uitstek inzetbaar bij het vinden van slimme en kwalitatieve oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Juist nu de bouwproductie zo laag is en architecten (te) weinig werk hebben is het dus tijd om ontwerpend onderzoek door architecten te stimuleren en zo innovatieve oplossingen te vinden voor de ruimtelijke problemen van vandaag en morgen.

Lees hier de volledige lobbybrief

Vrijdag, 09 juli 2010

Laat een reactie achter