Dossier: Zomerzorg

Geplaatst op 25th November, 2020 in Perskamer door Alcuin
Laat 1000-bloemen bloeien

Zomerzorg ging over spanning aanbrengen in de straat met een beleving van kop tot staart.

BAKKERSWINKEL

Ondertussen schaar ik onder de titel alle samenwerking met Piet Hekker van de Bakkerswinkel of beter… winkels. Zijn Bakkerswinkel is een concept ontstaan in een zoektocht met lokale en (inter)nationale omzwervingen. Ook een winkel staat in een straat, een buurt, een wijk, een stad. Al die schaalstappen hebben invloed op het basisconcept. De Rotterdamse Bakkerswinkel is ondanks hetzelfde conceptuele uitgangspunt toch anders dan die in Zoetermeer.

De Bakkerwinkels zijn ingericht met oude spullen of een mix van oude en nieuwe spullen. In ieder geval heel persoonlijk met een duidelijke hand van Piet en een voet in het verleden. Geen herkenbare en reproduceerbare stijl, wel met een duidelijke sfeer.

ZOMERZORG

De naam Zomerzorg ontstond uit het verleden, waarin ‘het zorg’ stond voor de buitenplaatsen van rijke heren uit Den Haag. We koppelden dit aan de fase waarin de Dorpsstraat zich bevindt. Na de groeifase is er de fase van de bloei. De straat heeft de potentie, alleen heeft dat letterlijk nog wat ‘zorg’ nodig. De half-fase tussen dorp en stad is de straat niet helemaal ongeschonden door gekomen. De dorpse sfeer vraagt een bepaalde korrelgrote. Hier is in de fase tussen dorp en stad speculatief mee om gegaan. Sommige winkels hebben nu te veel meters om met een onderscheidende zetting de positie tegenover het Stadshart succesvol in te vullen.

DORPSLAB

Met het DorpsLab deed ik samen met Piet een eerste poging om iets anders op te starten in de conservatieve zetting van de Dorpsstraat. Een laboratorium zetting gaat over experimenteren en onderzoeken. Wat werkt, zijn mensen geïnteresseerd? Waarin zijn ze geïnteresseerd? Bevragen en doorvragen om te kijken of er iets zit achter het eerste antwoord. Stilvallen, aandacht geven, tijd nemen voor een echte ontmoeting.

We dronken koffie of thee in ontmoetingen, faciliteerde en trokken vergaderingen naar de bijzondere context. We waren zichtbaar, begonnen bekend te worden… en toen viel er een stukje bodem uit en moesten we het experiment beëindigen.

CORANATIJD

We schrijven april 2020, C-tijd en veel winkels staan leeg. In een crisis ontstaan er vaak ook kansen. Hoe kijken de vastgoedeigenaren hiertegen aan?

Ontstaat er ruimte voor nieuwe experimenten?

#DorpsLab

Beeldblog wk 36

Geplaatst op 4th September, 2020 in Perskamer door Alcuin

Nazomer beelden. Dinsdag was het 01 september. De bomen beginnen al te verkleuren. #ClaraFroger #KleurenvanSeghwaert #Plantaan

Beeldblog week 24

Geplaatst op 19th August, 2020 in Perskamer door Alcuin

Sinds het begin van de zomertijd maak ik opnieuw wekelijks een beeldblog. Aanleiding destijds was het commitment dat ik maakte om maandelijks een blog toe te leveren vanuit mijn vakgebied: Architectuur. Na een poging tot een maandelijkse tekstuele aanzet beantwoorde de vraag met een beeldblog; vijf foto’s per week, gemaakt op de betreffende werkdag vanuit mijn kijken als architect. 

Beeldblog week 33

Geplaatst op 15th August, 2020 in Perskamer door Alcuin

#CairoMontenotte #ArchitectuurNomaden

Beeldblog week 23

Geplaatst op 15th June, 2020 in Perskamer door Alcuin

Beeldblog week 22

Geplaatst op 30th May, 2020 in Perskamer door Alcuin

Beeldblog week 21

Geplaatst op 25th May, 2020 in Perskamer door Alcuin

Beeldblog week 20

Geplaatst op 25th May, 2020 in Perskamer door Alcuin

Uit de nalatenschap

Geplaatst op 24th May, 2020 in Perskamer door Alcuin

De garage was bij de bouw verlengd met een schuur. In de eerste periode stond hier de oliegestookte verwarmingsketel. Naast de ketel was er nog ruimte voor een kleine werkbank, aan de muur naast de ketel hing het tuingereedschap.Het schuurtje was het domein van mijn vader.

Deze periode werd gevolgd door die waarin de leiding van de ketel naar het huis geïsoleerd werden en vervolgens weer een volgende waarbij er een aansluiting op het gasnet kwam en een kleine gasgestookte ketel de oude installatie verving.

Zo ontstond er in het schuurtje meer ruimte. Ruimte die gevuld werd met materialen, mogelijk nog herbruikbare onderdelen en van verfresten tot schroefjes en boutjes. Ook het gereedschap werd steeds uitgebreid met eigentijdse vindingen en elektrische apparatuur, die het onderhoud van het huis vergemakkelijkte.

Bij het ontruimen van het ouderlijk huis verbaasde ik mij opnieuw over ‘de verzameling’. In een van de laden vond ik een klos vliegertouw. Een mooi object met nostalgische waarde. Hoeveel vliegers hadden wij niet gebouwd?

En als ze gelukt waren en goed wilden vliegen knoopten we steeds meer touw aan elkaar. Ik herinner mij dat we na het breken van de lijn de vlieger 2,5 kilometer verder terugvonden.

In een vakantie aan zee kocht ik destijds een kleine vlieger. Het plezier is dat van mijn kleine ik.

Verstuurd vanuit Aplace@ 52°3′28″ N  4°29′2″ O

Beeldblog week 19

Geplaatst op 13th May, 2020 in Perskamer door Alcuin

Soms ontstaat het beeld al vroeg op de dag, maar vaker tijdens het ‘buitenspelen’ tussen de bedrijven door.