13-267 Buitenhuis

13-267 Buitenhuis

Met de vraag start een proces. Mijn verbeeldingsvermogen en creativiteit worden uitgedaagd.

Een ongeremd proces, dat ook in het onderbewustzijn plaats vind. In het zoeken naar een antwoord word ik ’s morgens vaak wakker met een oplossing of oplossingsrichting.

In het proces levert het bezoek aan de locatie de ervaring en vaak de bevestiging op van de voorgestelde ruimte. Het schetsen ondersteunt het zoekproces en maakt de analyse mogelijk.

Om de analyse te toetsen stap ik over naar de bouwkundige tekening. In deze tekening wordt de technische haalbaarheid zichtbaar en kan de financiële haalbaarheid ingeschat worden.

In de basis van het huis wrikt er iets in de gemaakte keuze. De opdrachtgever bouwde het buitenhuis op de fundering van een oude boerderij. In het toevoegen van een extra verdieping wordt het ruimtelijk voorstellingsvermogen belangrijk.

Vitruvius hanteerde de drie-eenheid van firmitas (degelijkheid), utilitas (functionaliteit) en venustas (schoonheid). In de samenhang en balans tussen deze drie aspecten ontstaat de architectuur. De zoektocht naar evenwichtigheid en balans zie ik als het specifieke werkterrein van de architect.